Over ons

Historiek

In 2004 plantte Eric de eerste 2000 stokken aan op het Landgoed Dorrebeek. 
Vandaag staan er zo’n 4700 stuks, gevuld met 5 druivenrassen.

“Kort nadat we ons huis hier hadden gekocht, werd de grond, de huidige wijngaard, ook te koop gesteld. Die opportuniteit kon ik niet laten schieten: ik was gestart met het kweken van hanen en hennen, of als slager kon dit ook een gelegenheid zijn om zelf wat runderen te kweken. Ik was toen al aan het uitkijken om eventueel bier te brouwen. Op een bepaald moment kwam ik terecht bij een wijnmaker uit het Hageland. Na enkele gesprekken en een bezoek aan diens wijngaard, was ik verkocht: ik zou mij toeleggen op het kweken van druiven en het maken van wijn. De grond lag er; enkel de wijnstokken (en het nodige materiaal) dienden te worden aangekocht en geplant.”

– Eric De Koekelaere

Het productieproces

1) De aanplanting

Alle stokken zijn in rijen gerangschikt. Aan het uiteinde van iedere rij staan 2 verzinkte palen schuin opgesteld; zij zorgen voor de verankering van de andere palen in de rij. Die andere palen hebben een dubbele functie: enerzijds dienen zij als geleiding van de spandraden, anderzijds zorgen zij elk ook voor de steun van één wijnstok. De andere wijnstokken worden gesteund door kleinere verzinkte paaltjes. Op de onderste spandraden wordt de draagstam afgelegd; de bovenste spandraden dwingen de ranken rechtop naar boven te klimmen.

2) De groei & de snoei

Je kan het kalenderjaar ruwweg in 3 periodes indelen. Vanaf januari tot ongeveer einde maart wordt de wintersnoei gedaan. De aflegde tak, samen met zijn ranken – op deze ranken hingen de druiven – worden dan volledig weggeknipt en een overgebleven tak wordt afgelegd; hierop komen dan opnieuw ranken, waaraan de druiven voor het volgende jaar zullen te voorschijn komen. Vanaf einde maart zullen de nieuwe ranken ontspruiten en start de periode van onderhoud van de wijngaard: de ranken moeten worden bijgeknipt en geleid; de ondergrond moet worden bijgekalkt; het gras moet worden afgereden; het onkruid wordt weggeschoffeld of –gefreesd; bladeren worden met bladvoeding (vooral magnesium) bespoten; de trossen worden gedund enz.

3) De pluk, verwerking & rijping

De zuurtegraad en de hoeveelheid suiker, bepalend voor het alcoholgehalte van de latere wijn, van de druiven, bepalen het moment waarop ze worden geplukt. Eens de ideale verhouding is bekomen, moeten de druiven er zo snel mogelijk af. Ze verhuizen dan in tonnen van de wijngaard naar het wijnatelier.

Daar worden ze dan verder verwerkt. Dan breekt de derde periode aan in de wijngaard; het wordt een periode van rust waarin men wacht tot de bladeren van de ranken zijn gevallen. Dit is het sein om opnieuw met de wintersnoei te starten en zo is de cirkel rond.

Het plukken en persen van de druiven, evenals de vinificatie en rijping van de wijn gebeurt ter plaatse. De productie bestaat uit rode en witte wijn, rosé en als neusje van de zalm de lekkere bubbels.

“ Door enkel resistente druivensoorten te kweken, hoef ik minder te spuiten. Ik gebruik enkel biologische producten. ”, verklaart De Koekelaere.

– Eric de Koekelare, hln.bE